Standardul internațional privind asigurarea în materie de sustenabilitate, lansat de IAASB, în consultare publică

La 2 august, International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) a lansat în consultare publică Standardul internațional privind asigurarea în materie de sustenabilitate (ISSA) 5000, Dispoziții generale pentru misiunile de asigurare în materie de sustenabilitate. Concentrându-se pe asigurarea raportării în materie de sustenabilitate, ISSA 5000 va fi cel mai cuprinzător standard de asigurare în materie de sustenabilitate, disponibil pentru toți practicienii din domeniul asigurării de la nivel global. Consultarea este deschisă până la 1 decembrie a.c.

„Standardul 5000 propus de IAASB reprezintă un pas esențial pentru îmbunătățirea încrederii în raportarea în materie de sustenabilitate. Această propunere răspunde direct recomandărilor  Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori Mobiliare și completează activitatea altor normalizatori de standarde, inclusiv International Ethics Standards Board for Accountants”, a precizat Tom Seidenstein, președintele IAASB. „Raportarea corporativă, fie că este concentrată pe latura financiară sau cea sustenabilă, se bucură de mai multă încredere atunci când primește asigurare externă și independentă pe baza standardelor acceptate la nivel global elaborate independent în interesul public”, a mai menționat președintele IAASB.

ISSA 5000 este un standard general bazat pe principii adecvate atât pentru misiuni de asigurare limitată, cât și pentru cele de asigurare rezonabilă, care vizează informații raportate la nivelul oricărui subiect legat de sustenabilitate. Standardul se va aplica în prelucrarea informațiilor privind sustenabilitatea, întocmite în baza oricăror cadre generale de raportare adecvate. Aceste cadre generale includ numeroasele cadre de raportare deja implementate și cele în proces de elaborare, inclusiv, dar fără a se limita la cele emise de Uniunea Europeană, International Sustainability Standards Board, Global Reporting Initiative, International Organization for Standardization. Standardul va putea fi utilizat nu doar de profesioniștii contabili, ci de toți practicienii în asigurare atunci când desfășoară misiuni de asigurare în materie de sustenabilitate de înaltă calitate.

IAASB s-a angajat într-un plan extins, la nivel înalt, de colectare a contribuțiilor de la o gamă largă de părți interesate, ce include și o serie de patru mese rotunde care vor avea loc începând din luna septembrie a acestui an. Totodată, pe durata consultării, IAASB va organiza, în parteneriat cu alte organizații, evenimente virtuale, regionale și naționale.

ISSA 5000 va fi disponibil în franceză, japoneză, portugheză și spaniolă în următoarele săptămâni. Feedback-ul cu privire la revizuirile propuse poate fi transmis prin intermediul website-ului IAASB până la 1 decembrie 2023.