Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 31 martie 2025

Procedurile vamale simplificate de import nu sunt suficient de solide pentru a detecta frauda în materie de TVA, spun auditorii UE

Un raport al Curții de Conturi Europene (CCE) publicat luni, 24 martie, evidențiază deficiențe grave în ceea ce privește gestionarea de către UE a fraudei în materie de TVA asupra importurilor, în special atunci când se utilizează proceduri vamale simplificate. Două proceduri simplificate – „punerea în liberă circulație – CP42” și „ghișeul unic pentru import” (IOSS), axat pe comerțul electronic – sunt marcate ca fiind cu risc ridicat, cu bunuri în valoare de 260 miliarde de euro importate în cadrul acestor scheme între 2021 și 2023. Auditorii au constatat lacune și inconsecvențe în materie de reglementare, inclusiv lipsa unor norme armonizate pentru reprezentanții fiscali, practici divergente privind identificarea TVA și disparități ale sancțiunilor între statele membre.  Controalele statelor membre privind procedurile TVA sunt inadecvate, ceea ce duce la pierderi semnificative de TVA, cu tactici comune de fraudă, printre care se numără subevaluarea produselor importate, cum ar fi telefoanele inteligente, textilele și bijuteriile. De asemenea, auditorii au constatat o punere în aplicare slabă a condițiilor pentru scutirile de TVA. În ciuda recomandărilor anterioare, persistă probleme legate de partajarea datelor, în special între administrațiile fiscale și vamale. Chiar dacă reformele legislative sunt în curs, auditorii avertizează că riscul de abuz rămâne dacă nu se pun în aplicare mai strict și nu este implementată o mai bună cooperare. Comisia Europeană a salutat raportul Curții de Conturi Europene, subliniind măsurile deja luate, inclusiv propunerile din cadrul pachetului TVA în era digitală (ViDA) pentru a spori prevenirea fraudei. A fost de acord, în special, cu recomandările Curții de Conturi Europene de a consolida cadrul general de reglementare, de a îmbunătăți validarea codului de identificare fiscală și de a evalua normele pentru desemnarea reprezentanților fiscali.

Proiectul de raport al ECON privind rolul normelor fiscale simple și al fragmentării fiscale în competitivitatea europeană

Comisia ECON a Parlamentului European a publicat, luni, 24 martie, proiectul său de raport din proprie inițiativă privind rolul normelor fiscale simple și al fragmentării fiscale în competitivitatea europeană. Proiectul de raport, întocmit de eurodeputatul Michalis Hadjipantela (PPE, Cipru), subliniază că agenda fiscală a UE trebuie să acorde prioritate simplificării, digitalizării și cooperării pentru a crea un mediu fiscal mai competitiv. Îndeosebi, îndeamnă Comisia să efectueze în mod sistematic evaluări de impact ex ante și verificări ale competitivității pentru toate noile propuneri fiscale, pentru a reduce sarcinile administrative și pentru a se alinia la obiectivele de dezvoltare economică. Simplificarea normelor în materie de TVA, consolidarea digitalizării prin intermediul inteligenței artificiale și tratarea obstacolelor fiscale transfrontaliere sunt recomandări esențiale ale raportului. Raportul reiterează, de asemenea, angajamentul UE de a implementa acordul privind Pilonul doi al OCDE, dar își exprimă îngrijorarea cu privire la retragerea SUA din acordul fiscal al OCDE, solicitând Comisiei să pregătească planuri de urgență pentru a proteja interesele UE și pentru a informa PE.  De asemenea, solicită claritatea juridică în ceea ce privește implementarea Pilonului doi și finalizarea îndrumărilor administrative ale OCDE. În cele din urmă, raportorul recunoaște rolul Directivei privind cooperarea administrativă (DAC) în reducerea evaziunii fiscale și în creșterea transparenței, subliniind în același timp complexitatea și sarcina administrativă, în special în cadrul DAC6. Grupurile politice elaborează acum amendamente înainte de votul Comisiei ECON programat pentru 7 iulie 2025, votul în plen fiind așteptat la începutul lunii septembrie.

Consiliul UE a ajuns la un acord privind proprunerea stop-the-clock

Reprezentanții statelor membre au aprobat miercuri, 26 martie, poziția Consiliului cu privire la așa-numita directivă stop-the-clock, care amână datele de aplicare a anumitor dispoziții de raportare privind durabilitatea corporativă și de diligență necesară. Propunerea face parte din „Pachetul de măsuri generale I” adoptat de Comisie la sfârșitul lunii februarie 2025 pentru a simplifica legislația UE în materie de durabilitate. Aceasta va amâna cu doi ani intrarea în vigoare a dispozițiilor Directivei în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi (CSRD) pentru întreprinderile mari care nu au început încă să raporteze, precum și pentru IMM-urile cotate la bursă, precum și cu un an termenul de transpunere și prima fază a aplicării (care acoperă cele mai mari companii) a Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor (CSDD). Având în vedere implicațiile semnificative pentru întreprinderi, Președinția poloneză a tratat această propunere ca pe o prioritate maximă, cu scopul de a oferi întreprinderilor din UE certitudinea juridică necesară în ceea ce privește obligațiile lor de raportare și de diligență necesară. Președinția poloneză are acum posibilitatea de a iniția negocieri interinstituționale în vederea ajungerii la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la această propunere. La rândul său, Parlamentul European a programat la 1 aprilie un vot privind cererea de procedură de urgență referitoare la această propunere.

Eurodeputații își pregătesc lista de dorințe pentru a consolida piața unică

Comisia IMCO a Parlamentului European a publicat recent proiectul său de raport din proprie inițiativă privind implementarea și eficientizarea normelor UE privind piața internă în vederea consolidării pieței unice. Proiectul de raport, elaborat de eurodeputatul Anna-Maja Henriksson (Renew Europe, Finlanda), prezintă măsuri esențiale pentru consolidarea pieței unice și abordarea competitivității globale a UE. Raportul evidențiază faptul că sarcinile administrative și de reglementare excesive subminează investițiile, inovarea, crearea de locuri de muncă și oportunitățile de afaceri, în special pentru IMM-uri și întreprinderi recent înființate. Îndeosebi, raportul îndeamnă statele membre să elimine „suprareglementarea” și să asigure aplicarea consecventă a legislației UE, solicitând în același timp Comisiei să adopte o legislație proporțională, să revizuiască reglementările depășite și să evite suprapunerile juridice. Se propune o clauză obligatorie de revizuire din timp a noii legislații (la fiecare trei până la cinci ani), pentru a asigura o relevanță continuă fără a complica sarcina administrativă. Raportul subliniază importanța implicării părților interesate, îndemnând Comisia să reformeze grupurile de experți și să creeze consultări transparente, bine structurate, care să includă IMM-urile. Digitalizarea, inclusiv inteligența artificială și instrumentele de raportare electronică, este identificată ca fiind esențială pentru reducerea birocrației și pentru eficientizarea proceselor de conformitate prin ghișeele unice digitale. De asemenea, Comisia este încurajată să reducă sarcinile inutile de raportare prin extinderea intervalelor de raportare, prin eliminarea dispozițiilor redundante și prin adoptarea unor abordări adaptate pentru întreprinderile mai mici. În plus, raportul recunoaște potențialul unui nou regim juridic la nivelul UE, care vizează sprijinirea creșterii întreprinderilor mai mici și inovatoare. Votul în plen privind acest raport este programat pentru începutul lunii septembrie 2025.

Comisia Europeană lansează un serviciu de asistență pentru a sprijini IMM-urile din UE să respecte sancțiunile

Comisia Europeană a lansat marți, 25 martie, un nou ghișeu unic care oferă sprijin IMM-urilor europene nevoite să se orienteze prin acest peisaj complex al respectării sancțiunilor. Serviciul de asistență pentru sancțiuni al UE va oferi un sprijin personalizat și gratuit IMM-urilor din UE care efectuează verificări privind diligența necesară în materie de sancțiuni. Serviciul de asistență va gestiona un site web dedicat care conține informații legate de sancțiuni, îndrumări specifice fiecărei țări, evenimente, sfaturi, lecții învățate și multe altele.  Toate sancțiunile ONU și UE vor fi acoperite de serviciul de asistență, oferind IMM-urilor informațiile necesare pentru a gestiona cu încredere provocările legate de respectarea sancțiunilor. În prezent, UE dispune de peste 40 de regimuri de sancțiuni la nivel mondial, care conțin o gamă largă de măsuri restrictive, de la măsuri individuale specifice, cum ar fi înghețarea activelor, la abordări sectoriale mai cuprinzătoare care vizează finanțele, comerțul sau energia, de pildă. Deși există cazuri în care entitățile mai mari pot beneficia de sprijin, serviciul de asistență se concentrează pe IMM-uri, deoarece acestea au, de obicei, mai puține resurse pentru conformitate decât întreprinderile mari, a declarat Comisia.

Seminarul de la Varșovia privind implementarea pachetului AML

Președinția poloneză a Consiliului UE a organizat în perioada 27-28 martie, la Varșovia, un seminar privind implementarea pachetului legislativ al UE privind combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului (AML/CFT), abordând atât interpretările juridice, cât și aplicarea practică. Participanții, inclusiv autoritățile de reglementare, practicienii și reprezentanții UE, au avut drept scop stabilirea unei interpretări uniforme a noului cadru juridic pentru a obține o abordare coerentă între statele membre, familiarizând în același timp statele membre ale SEE și țările candidate la UE cu noul cadru general. În discursul său de inaugurare, ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domański, a subliniat importanța implementării oportune, în special având în vedere provocările tehnologice în evoluție și nevoile de cooperare internațională. Bruna Szego, președintele Autorității pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA), a participat și el la sesiunea de deschidere.  Discuțiile au vizat rolurile extinse ale organismelor de supraveghere, cooperarea dintre unitățile de informații financiare și tendințele viitoare din sectoarele cu risc ridicat, cum ar fi FinTech și activele cripto. A fost evidențiat rolul AMLA în consolidarea supravegherii și coordonării, precum și eforturile de îmbunătățire a aplicării sancțiunilor financiare și de eficientizare a colaborării în cadrul UE.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.