Pași în vederea realizării plăților de la distanță. Hotărârea nr. 285/2020 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea realizării Sistemului național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar

Conf. univ. dr. Liviu MATAC

La 10 ani de la apariția bazei legale privind operaționalizarea de plăți către bugetul general consolidat, a fost aprobată realizarea unei platforme digitale, fapt confirmat prin publicarea în Monitorul Oficial, în data de 9 aprilie, a Hotărârii Guvernului nr. 285/2020, care aduce bazei legale inițiale o serie de modificări  și completări cu caracter funcțional, pentru facilitarea „realizării plăților de la distanță”, atât de necesare în această perioadă, după cum urmează:

1. Această hotărâre aprobă realizarea ghișeului virtual de plăți, numit Sistemul național electronic de plată online a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat (SNEP), ca parte componentă a Sistemului electronic național (SEN).

2. Dezvoltarea, implementarea, administrarea și operarea SNEP se realizează de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

3. În vederea plății de către contribuabilii persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau alte entități fără personalitate juridică a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat prin utilizarea mijloacelor electronice de plată sau altor mijloace de plată, stabilite prin decizie a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, instituțiile publice care desfășoară activități de încasare a acestor obligații se vor înregistra în SNEP pentru furnizarea informațiilor privind cuantumul acestora și pentru asigurarea accesului la o soluție de plată electronică a respectivelor obligații.

Citiți mai multe în revista CECCAR Business Magazine.

mof1404

Leave your comment